jak-vybrat-kalhoty-do-lesa-iko.jpg

Jak vybrat kalhoty do lesa

Oděvy
Publikováno dne: 21.05.2020
Vedle bot to budou ze svrchního oblečení právě kalhoty, jejichž pohodlí možná rozhodne, jak si mnohahodinový lov, delší vycházku lesem, trénink psa či noční pozorování zvěře užijete.
  1. střih
  2. materiál
  3. barva
  4. jiné speciality

 Jsou pryč doby, kdy lovecké kalhoty musely splňovat zažitou barvu, popř. u myslivců a lovců také střih ladící s tradičním oděvem. Moderní technologie přinesly nové možnosti a není divu, že se tato součást oblečení dostala do hledáčku specializovaných firem jako je Härkila, Tagart, Seeland nebo Deerhunter.

Ruku v ruce s tím, jak vzrůstá popularita nejen lovu, ale také rybaření a vůbec rostou počty milovníků dobrodružství a divoké přírody, nepřekvapí, že si bez problému vyberou i dámské milovnice přírody nebo dokonce i děti. Co byste tedy měli při výběru zohlednit?

Střih

Nemusíte být profesionálními lovci nebo myslivci, i obyčejný výlet do lesa vydá na několik hodin. Volný a pohybu nebránící střih je základem pohodlného pohybu. U dámských kalhot např. Ann Deerhunter nebo Cramp Tagart se často ctí užší střih. Standardem pro lovecké kalhoty jsou prostřihy s větráním, vyšší pas umožňující zastrčení košile nebo trička. A naopak zúžení nohavic (často doplněné stažením), aby se snadno vlezly do vysokých bot.

Ruku v ruce s pohodlím jde ergonomie střihu. Při delším pobytu v přírodě se hodí spousta velkých a snadno přístupných kapes na drobnosti, jako je nůž, baterka, náhradní akumulátory nebo i náboje. Tyto detaily najdete u kalhoty z. Deerhunter, Härkila, Seeland i Tagart.

A kdo dává přednost klasice, upřednostní kalhoty Jeans Tagart , které mají rovný riflový střih.


  Lovecké kalhoty dámské Lady Ann Deerhunter
» Lady Ann Deerh.
  Myslivecké kalhoty pánské Jeans Tagart
» Jeans Tagart
  Myslivecké kalhoty pánské Kraft Seeland
» Kraft Seeland
  Myslivecké kalhoty pánské Lynx Härkila
» Lynx Härkila
 

Materiál

Pro pobyt v přírodě je nezbytný měkký a nehlučný materiál. Oblečení z něj ušito tak šustěním zbytečně nevyplaší zvěř. Při dlouhém pobytu v přírodě, ať již za účelem lovu, práce v lese či out-door aktivitách, oceníte lehký materiál, ve studených měsících potřebujete voděodolnou úpravu. Z deště nebo sněhu mokré oblečení není opravdu komfortní. Praktické jsou také materiály s příměsí elastanu, dodávají vysoký komfort a pohodlí při nošení. Tyto vlastnosti mají např. kalhoty Cramp Tagart, Rogaland Stretch Deerhunter nebo Strike Deerhunter.


  Lovecké kalhoty dámské Cramp Tagart
» Cramp Tagart
  Lovecké kalhoty pánské Rogaland Stretch Deerhunter
» Rogal. Stretch
  Lovecké kalhoty Iron 3DX Tagart pánské
» Iron 3DX Tagart
  Myslivecké
» Strike Deerh.
 

Barva

O barvě jsme už mluvili. Nemusí to být jen tradiční olivově zelená. Myslivecké/lovecké kalhoty, pánské nebo dámské, často využívají maskovací vzory podle měnícího se charakteru přírody během různých období.

Naopak oblečení určené pro společný lov či naháňky má výrazné reflexní prvky nebo je ušito celé z výrazně oranžové barvy zajišťující jasnou viditelnost v hledáčku ostatních lovců.

Jiné speciality

Detaily jako např. silikonový proužek u kalhot Moose Hunter Härkila zabrání vyhrnutí košile z kalhot, Iron Tagart kalhoty mají boční kapsu a uvnitř této kapsy najdete pět poutek na kulové náboje. U kalhot Keeper Seeland zase objevíte návleky pod kolenem – když je přetáhnete přes holínky, nečistoty se nedostanou dovnitř.

Model loveckých kalhot Key Point active má vyztužená kolena, modely z řady Rogaland Deerhunter mají ergonomický střih kolenou, který umožní lepší pohyb.


  Lovecké kalhoty pánské Moose Hunter Härkila
» Moose Hunter Härkila
  Lovecké kalhoty Iron Tagart dámské
» Iron Tagart
  Lovecké kalhoty Keeper Seeland
» Keeper Seeland
  Myslivecké kalhoty pánské Key Point Seeland
» Key Point Seeland
 

Přidejte svůj názor
Přidáním komentáře souhlasíte s podmínkami pro diskuzi a zároveň potvrdzujete, že Váš komentář není v rozporu s platnou legislatívou ČR či dorbými mravy. Vyhrazujeme si právo Váš komentář smazat v případě, že porušuje výše uvedené.

Přidat komentář